Bingohistoria

När man tänker på bingon som den sett ut genom åren här i Sverige så känns det kanske inte som ett spel som uppstod i 1500-talets Italien. Men det är faktiskt precis vad det är, de flesta tänkte nog inte heller att det skulle bli en gigantisk succé med bingo online men det blev det. Idag ett halvt årtusende sedan bingons förfader startade så spelar fler människor än någonsin bingo online. Här ska vi nu berätta hur denna långa och lite kringelkrokiga väg sett ut fram till våra dagar.

Så började det

Här på hemmaplan har vi faktiskt inte spelat bingo längre tillbaka än 1961, även om det ibland känns som att bingon alltid funnits här. Men bingons historia går alltså väldigt mycket längre tillbaka i tiden än till 1961. Det var nämligen redan på 1500-talet i Florens, Italien som ett helt nytt spel introducerades – Il Giuoco del Lotto d’Italia. Ett lotterispel som spred sig som en löpeld genom landet och fångade hela det italienska folket i sitt grepp. Något som kan vara roligt att veta är att man än idag spelar detta spel i Italien. Det dröjde inte länge förrän spelet började sprida sig ut över Europa heller. Redan på 1700-talet landade det i Frankrike och där började spelet omskapas till det vi kallar bingo idag. På 1800-talet så var det flera lärare i Tyskland som använde spelet för att lära sina elever matematik och att skriva. I början av 1900-talet kom så spelet till USA och det var där bingon skulle komma att bli just bingo.

Spelet landar i USA

Spelet tog sig alltså över atlanten och landade på marknader i södern under början av 1900-talet. Men det var inte förrän 1929 som spelet ”upptäcktes” av den man som många kallar för ”bingons fader”. Det var en leksakshandlare som under en resa såg spelet och dess potential på en marknad. Han tog med sig spelet hem till New York och bestämde sig för att prova det på hemmaplan. Spelet blev en så stor succé att han, Edwin Lowe blev riktigt rik på kuppen. Men hur kom det sig då att spelet fick namnet Bingo? Jo det var så att när Edwin såg spelet på marknaden så hette det Beano. Mest på grund av att man använde torkade bönor för att täcka de nummer på sin bricka som drogs. När han sedan testade det hemma på några vänner var det en av dem som i sin iver ropade Bingo istället för Beano när hon vann. Så han beslöt helt enkelt att kalla spelet i sin kommersiella form för Bingo.